Slik velger du riktig tørrfôr til hunden

Som dyreforelder er din viktigste oppgave å sørge for at voffsen får i seg kvalitetsfôr som holder den sunn og frisk. Et godt fôr skal styrke immunforsvaret, sørge for et godt fordøyelsessystem og holde pelsen blank og fin. Synes du det er vanskelig å finne rett fôr? Du er ikke alene. Med en jungel av produkter å velge mellom kan vi forstå frustrasjonen. En god huskeregel er at et godt fôr bør være tilpasset hundens alder, størrelse og aktivitetsnivå. Med det som utgangspunkt har vi satt sammen noen smakfulle tips til hvordan du velger rett fôr til din firbente venn:

Det første du må gjøre før du velger fôr er å plassere voffsen på vekten og evaluere dens fysiske tilstand. Bruk gjerne Hill’s sin kalkulator for å få en indikasjon på hvordan du bør fôre.

Valp, voksen eller senior
Har du en liten, skjønn valp i hus? En god huskeregel er at valpen rett og slett trenger litt mer av alt. Økte nivåer av fett, protein, kalsium, natrium og klor støtter hurtig vekst og en sunn utvikling. Når hunden nærmer seg 12 måneder er den å anse som voksen og tiden er moden for å gå fra junior til voksenfôr. Finn en fôringsrutine som fungerer for voffsen og hold deg til det for å sikre optimal helse og utvikling.

Når hunden runder 7 år er det på tide å evaluere fôringen. Eldre hunder har et helt annerledes ernæringsbehov enn voksne hunder og om man ignorerer disse behovene kan det føre til helsemessige komplikasjoner. Husk at eldre hunder ikke er mobile og at de derfor trenger mindre fett i kostholdet for å holde seg sunne og friske. De kan ikke mosjonere for å bli kvitt overflødig energi på samme måte som yngre hunder. Les mer om fôring av senioren her.

Voffsens helse
Hunden har behov for en balansert, næringsrik kost bestående av proteiner, fett, vitaminer og karbohydrater. Sliter den firbente med kløe eller ømtålig mage er det naturligvis ekstremt viktig å ta hensyn til dette ved valg av fôr. På dyrekassen.no er det utviklet et eget filter for at du lettere skal kunne finne et fôr som passer hundens helse og alder. Er du usikker? Ikke nøl med å kontakte din veterinær for å finne den beste løsningen.

Hvor aktiv er din firbente venn?
Aktive voffser som gjennomgår krevende utholdenhetstrening krever et fôr med et høyt innhold av kalorier og proteiner. Til en mindre aktiv hund anbefaler vi standardfôr med et lavere kaloriinnhold som for eksempel Hill’s Science Plan Advanced Fitness. Bruk gjerne filteret på siden for å finne et fôr som passer akkurat din voffs.

Viktig å huske på når du skal bytte fôr
Hvis du skifter fôr bør du introdusere det nye fôret over en periode på syv dager. Bland det gamle fôret med det nye litt etter litt og øk gradvis. På denne måten vil hunden unngå kjedelig magetrøbbel i tillegg til at den vil få fullt utbytte av det nye fôret du har valgt.

Et siste tips fra oss til deg er å ta en titt på ingredienslisten og finn ut hva fôret består av. Et godt fôr burde inneholde animalske proteiner som kylling, kjøtt, lam eller fisk som hovedingrediens. Unngå produkter med kunstige fargestoffer, smaksstoffer eller konserveringsmidler. Det er stor forskjell på hunder når det gjelder hvilke typer mat de liker og tåler, så prøv deg gjerne fram til du finner et kosthold voffsen trives med.