11 ting du må vite før du tar med deg hunden i kabinen

Som en viktig del av familien er det mange som drømmer om å ta med seg den firbente på ferie. Det er ikke sikkert det kan bli en realitet for alle, men for dyreforeldre med små voffser kan flyturen fort gå fra drøm til virkelighet.

Dersom du er en av de heldige som kan dra på ferie med din bestevenn, er det et par ting du bør huske på for hundens sikkerhet og trivsel. Her er noen av våre beste tips for deg som vil ha med deg voffsen i kabinen:

1. Sørg for at hunden er liten nok til at den kan sitte komfortabelt under setet
Størrelsen på hunden er avgjørende når du skal ha med deg voffsen inn i kabinen. Flyselskapene stiller strenge krav når det kommer til størrelse på kjæledyret og det er viktig at hunden har god plass under setet foran deg (terapi- og tjenestehunder er unntak). Vanligvis går hunder på 8 kg eller mindre gjennom godkjenningen fra flyselskapene.

Terry Husebye/The Image Bank/Getty Images

2. Flyreiser er ikke for alle
Vi skulle gjerne ha sagt at å fly passer for alle firbente, men dette er ikke tilfelle. Har du en hund som blir lett stresset kan det være lurt å la hunden bli hjemme i kjente omgivelser. Enkelte flyselskaper krever i tillegg at hunden må være godt trent og at den er stille under flyturen. Har du en snakkesalig voffs med høy røst? Ta gjerne dette til vurdering før dere reserverer. En annen viktig ting å reflektere rundt er hvordan du tror hunden vil reagere under flygningen. Dersom du tror din firbente venn vil bli redd, kan du gjøre den en tjeneste ved å la alle fire labber forbli på bakken.

3. Finn en komfortabel reiseveske
Størrelse og generelle krav varierer fra selskap til selskap. Sørg derfor for å sjekke opp i flyselskapets krav når det gjelder størrelse og hvilken type veske du har lov til å bringe kjæledyret i. SAS krever at reisevesken skal være 40x23x25 eller mindre. Reisevesken Sherpa er godkjent for flytransport og er å finne i de fleste dyrebutikker. Sørg også for at hunden har god nok plass i vesken, slik at det blir en behagelig opplevelse. Den skal kunne stå oppreist, snu seg og legge seg. Merk at reisevesken vil fungere som din håndbagasje. Ved å velge en reiseveske med lommer på sidene kan du fortsatt ha med deg boken din og en pose snacks.

4. Husk å få med deg alt hunden din trenger
Forsinket bagasje er en kjent sak og det kan ofte ta flere dager før du ser snurten av den igjen. Det er derfor viktig å sørge for at du har pakket nok mat, leker og godbiter. Ta gjerne med deg en vannflaske og kanskje et tyggebein for å holde den pelskledde opptatt på reisen.

 

5. Reserver sete
De fleste flyselskaper tillater kun et visst antall kjæledyr i kabinen. Vær derfor tidlig ute med å reservere sete slik at hunden har god plass under turen. I noen tilfeller vil dyreforeldre som reiser med hund få lov til å boarde flyet først. Det er trossalt de firbente som virkelig fortjener tittelen V.I.P!

6. Vær forberedt på å betale ekstra utgifter
Det er ingen billig affære å ta med seg den pelskledde på tur. Noen flyselskaper krever rundt 400 – 600 kr for firbente passasjerer. Sett gjerne opp en budsjett i forkant, slik at du vet om du kan ta med deg voffsen eller om den skal få en ekstra uke hos bestemor og bestefar.

7. Husk pass til din hårete kompanjong
Skal du reise med kjæledyr til eller fra Norge, bør du i forkant av reisen kontakte Mattilsynet og undersøke hvilke regler som gjelder. Det er nemlig Mattilsynet som forvalter veterinærbestemmelsene for kjæledyr. Sørg for å ta med pass, utstedt av veterinær. Passet vil bekrefte at voffsen har fått alle nødvendige vaksinasjoner og at den kan fly trygt med deg og alle de tobente passasjerene.

8. Vær forberedt på uhell
Uansett hvor potte-trent din firbente venn er kan det fort oppstå uhell på reisen. Legg gjerne et tisselaken i reisevesken for å holde hunden tørr og komfortabel. Lakenet kastes umiddelbart dersom et uhell skulle oppstå. En liten pakke med våtservietter for hund kan være lurt å legge i reisevesken.

9. Gå en lang tur før avreise
Forhåpentligvis vil en lang tur gjøre voffsen din trøtt og avslappet. En sliten hund er vanligvis roligere, noe som øker sannsynligheten for en ekstra lang dupp i reisevesken.

10. Vær forberedt på temperaturen om bord
Enkelte flyselskaper har klimaanlegg på gulvet, noe som kan bli en kald opplevelse – selv for de pelskledde. Pakk ekstra tepper for å holde voffsen varm og komfortabel under flyturen. Et annet tips er å legge en av t-skjortene dine ned i reisevesken. Den velkjente lukten vil holde hunden rolig når den ikke kan hoppe opp i fanget ditt.

11. Utforsk nytt terriorie med din hårete venn
En reise med hunden er så absolutt verdt det! Ikke bare får du gleden av å ta med deg hele familien på tur, du skaper minner for livet. Hunden er en god følgesvenn når du skal utforske nye steder, så velg en destinasjon og finn frem kofferten!

 

Kilder:
SAS
Mattilsynet
Barkpost